top of page

Evenement

za 08 okt

|

Dame

PRIVÉTOURS IN DAMME

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
PRIVÉTOURS IN DAMME
PRIVÉTOURS IN DAMME

Uur en locatie

08 okt 2022, 10:30 – 16:30

Dame, Bonemstraat 1, 8340 Damme, België

Over dit evenement

Onze volgende ontdekking in het kader van de Zclub EXCLUSIVES is in Damme op zaterdag 8 oktober.

Om 10 uur gaan we op ontdekkingstochtBonemhoevevan ruim 16 hectare, zullen we dan een aperitief bijChristoffelhoeve, geklasseerd als historisch monument en we eindigen met een heerlijke lunch bijMUT-restaurant. 

BEENHOEF

We hebben een afspraak om 10.00 uur voor het bezoek aan het prachtige landgoed vanMarc Ooms en Michael Vertessen.

In het hart van dit landgoed dat zich uitstrekt over 16 ha, is een boerderij op een heuvel geïnstalleerd. De geschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw toen deze vesting werd gesticht door de heren van Bonem na het dempen van de polders. De boerderij is omgeven door watersloten die het beschermden.

In 2005 is gestart met de restauratie van de woonboerderij, tuin en omliggend landschap. Erik Dhont ging de uitdaging aan om enerzijds een vernieuwende eigentijdse visie te implementeren, maar ook te confronteren met de intimiteit en geschiedenis van de hoeve, met respect voor het landschap van de omringende polders.

Dit werk wordt sinds 2012 voortgezet door tuinman Gijsbert Smid, die het landgoed volledig ecologisch beheert. Er zijn zwembaden en een zwemvijver aangelegd, er is een boomgaard en een moestuin, hooilanden met graspaden, struikgewas met oude rozen.

Aan de rand van de uitgestrekte bloementuin is een smeedijzeren serre geplaatst, een kopie van het 19e-eeuwse bouwwerk dat aanwezig is op de binnenplaats van het Rijksmuseum in Amsterdam, om het zaaien en telen van tomaten in de lente te huisvesten.

Neem vanaf het Dammeplein richting Vivekapelle via de Kerkstraat; neem vervolgens de tweede links, Branddijk (Bonem Hoeve staat daar al aangegeven); neem dan de eerste straat rechts, Bonemstraat. Parkeren is aangegeven in de Bonemstraat.

CHRISTOFFELHOEVE

"Sint-Christoffelhoeve", imposante hoeve uit de 16de eeuw, gelegen in het historisch centrum van de stad, op de Damme Vaartbrug. De Sint-Christoffelhoeve is een van de weinige stadsboerderijen gelegen binnen de 17e-eeuwse vestingwerken rond Damme. De boerderij was ooit verantwoordelijk voor de bevoorrading van de bevolking tijdens een langdurig beleg van de stad. Waarschijnlijk vernoemd naar de Kleine Brugse Poort of de "Kristoffelpoort", herbouwd in 1448 op de rechteroever van het kanaal.

De geschiedenis van de boerderij gaat in ieder geval terug tot de 16e eeuw. Het huis stond toen al bekend als "Sint-Christoffel". De kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) toont agrarische bebouwing rondom een hofje. De schuur en stallen dateren van omstreeks 1700. Tot het midden van de 18de eeuw behoorde de hoeve waarschijnlijk toe aan een Bruggeling. In 1755 werd de hoeve, bekend als "casteelgoet, genaemt de Proosdye", eigendom van kanunnik Johannes Van der Stricht, provoost van het collegiaal kapittel van Onze-Lieve-Vrouw te Brugge (1742-1775) en tevens eigenaar van het huis "De Grote Sterre" en boerderij "De Stamper". Kort na 1755 liet hij waarschijnlijk het bestaande 16e-eeuwse hoofdgebouw verbouwen in eenvoudige Lodewijk XV-stijl (inclusief mansardedak); hij bouwde ook de grote toegangspoort, de benedenvleugel van de stallen en de schuur met koetshuis. In het laatste kwart van de 18de eeuw werd Franciscus Watelle (1760-1827), chirurgijn en burgemeester van Damme, eigenaar van de hoeve. De boerderij omvatte toen een kruidentuin, een medicijnkamer en een stal met 12 paarden. In de 19e eeuw werd het landgoed zonder ingrijpende verbouwing omgevormd tot een boerderij. In de Atlas van buurtwegen (1845) komen het huis, de schuur met de koetsschuur en de schuur en de schapenstal aan de oostkant van de straat voor.

In de tweede helft van de 19e eeuw werd op de binnenplaats een duiventil gebouwd. In de loop van de 20ste eeuw werd de hoeve eigendom van notaris Van Caillie, die er in 1948 zelf kwam wonen. Hij liet de woning renoveren door de Brugse architect Maurice Vermeersch (1901-1977). In 1955 werden restauratiewerken uitgevoerd onder leiding van architect Luc Viérin; het wapen van kanunnik Johannes Van der Stricht werd vervolgens boven de ingang geplaatst en er werd een nieuw smeedijzeren hek opgetrokken. In de jaren 1958-1959 werd het resterende deel van de stallen aan de zuidzijde geïntegreerd in het huis. In 1970 werden de vervallen schuur en schaapskooi aan de overkant herbouwd. Christoffelhoeve werd toen bewoond door Patricia Matthieu de Wynendaele, echtgenote van Léopold Lippens. Sinds 1997 is de boerderij in verschillende fasen gerestaureerd: reparatie van het dak en de goten van de bijgebouwen (1998), restauratie van het hoofdhuis (2002), de schuur, de omringende muren en toegangsdeuren (sinds 2003). Momenteel is de Christoffelhoeve eigendom vanJohn en Betty Borstlapdie de laatste restauraties van het prachtige pand uitvoerde. Ze zullen ons daar ontvangen voor een aperitief.

Christoffelhoeve ligt op de hoek Damsevaart-West en Damse Steenweg, naast de brug over het Damse kanaal.

Ingang via de Damse Steenweg.

MOUT RESTAURANT

Ga lunchen in deze microbrouwerij, een van de beste brasseries van Damme, en maak het jezelf gemakkelijk in het restaurant om te proeven van de enthousiaste keuken van de jonge chef-kok die zich vertaalt in een leuke, boeiende en heerlijke keuken. Gids en Gault & Millau

"Een voorstander van inventieve keuken, de chefQuinten Monteynewerkt met lokale producten die karakter geven aan zijn stijl. Hij nam zijn intrek in een microbrouwerij, vandaar de naam Mout in de taal van Vondel (mout), gelegen in een prachtig gebouw in het centrum van Damme. We proeven eerst verfijnde barfoodgerechten zoals makreel, boekweit en limoentartaar, elegant geserveerd op een blaadje sla. Krokant tot in de perfectie, de verrukkelijke varkenspootkroket en zijn augurkgarnituur wekken de eetlust op. Ook de kalfswang en de light bier-, bieten- en koolsaus zijn een lust voor het oog. Dit verdient een hogere waardering als aanmoediging. »

Gault & Millau

Restaurant MOUT is gelegen in de Jacob van Maerlantstraat 7 in Damme. straat rechts van het gemeentehuis.

Tickets

  • DAMES BEZOEK

    Het ticket is inclusief bezoeken, gids, aperitief, lunch en drankjes

    € 80,00
    +€ 2,00 servicekosten
    Uitverkocht

Dit evenement is uitverkocht

Share this event

bottom of page