top of page

Evenement

za 26 nov

|

Bezuiniging

TANGO AVOND

De avond om niet te missen!

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
TANGO AVOND
TANGO AVOND

Uur en locatie

26 nov 2022, 20:30

Bezuiniging, Dorpsstraat, 4525 AH Retranchement, Nederland

Over dit evenement

PIAZZOLLA - ROVIRA: LA NOCHE DEL ENCUENTRO, EEN AVOND VAN DE HEL!

“Na 20 jaar van botsingen hebben de twee avant-garde tango-giganten voor het eerst samen opgetreden. Het was afgelopen dinsdag, 8 maart 1966, en die avond produceerden Astor Piazzolla en Eduardo Rovira een van de onvergetelijke hoofdstukken in de muzikale geschiedenis van Buenos Aires. Dit is voor jou, de kroniek van alles wat er die nacht is gebeurd!"

La Noche del Encuentro - krant El Mundo, 13/3/1966

Astor Piazzolla en Eduardo Rovira worden algemeen voorgesteld als de twee pioniers van de avant-garde tango, op zoek naar nieuwe, vernieuwende uitdrukkingsvormen die een nieuw publiek kunnen aanspreken. Het sleuteljaar in de radicalisering van de modernisering van de tango, genaamd Nuevo Tango door Piazzolla en Tango Moderno door Rovira, was 1960. De traditionele tango was drastisch veranderd en internationale kansen waren niet veelbelovend. Geen van beide muzikanten had werkverplichtingen te verliezen; artistiek konden ze alle risico's nemen die ze wilden en zo brachten ze de volgende jaren door met het bouwen van een nieuwe tango op het prestige van de vorige. Deze componisten waren beiden intellectuelen die vastbesloten waren om te blijven werken aan de creatie van een tango die nog niet bestond.

Piazzolla toonde toen al zijn explosieve en overweldigende karakter, terwijl Rovira vredig en introvert was. Gedurende deze tijd waren beiden onvermurwbaar in het verdedigen van hun esthetische idealen met betrekking tot de modernisering van de tango en het ontwikkelen van dezelfde tangoconcepten, hoewel Rovira op de voet volgde in de voetsporen van Piazzolla. Geen van beiden zou ooit terugkeren naar traditionele vormen van tango.

Ondanks hun parallelle geschiedenis in de avant-garde tango, traden de twee bandoneonisten slechts één keer op hetzelfde podium op 8 maart 1966 in een zaal genaamd Gotàn. Ook al hebben ze elkaar maar één keer ontmoet, Rovira bewonderde Piazzolla en liet dat zien. Piazzolla respecteerde Rovira, beschouwde hem als een waardevolle vernieuwer en verwees vaak naar hem in deze termen. Beiden produceerden hun beste werk in de jaren zestig en het was de meest interessante muziek die ooit in Argentinië is geproduceerd!

SONICO brengt dit sleutelmoment terug naar het heden dat voor de eerste en enige keer de twee scheppers van de avant-garde tango samenbracht.

De muzikanten voegen hun unieke persoonlijkheden toe aan dit zeer veeleisende repertoire, waaronder:

Lysandre Donoso (FR/CL) bandoneon; Stephen Meyer (VS/BE) viool; Alejandro Schwarz (AR/FR) elektrische gitaar; Ariel Eberstein (AR/BE) contrabas; Ivo De Greef (BE) piano

Tickets

  • TANGO AVOND

    € 30,00
    +€ 0,75 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Share this event

bottom of page