top of page

Evenement

za 04 mei

|

ZEEBRUGGE

SOIRÉE JACQUES BREL

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
SOIRÉE JACQUES BREL
SOIRÉE JACQUES BREL

Uur en locatie

04 mei 2024, 19:00

ZEEBRUGGE, Rederskaai 60/61, 8380 Brugge, België

Over dit evenement

CONCERT: ZATERDAG 4 MEI – 19.00 uur – ZEEBRUGGE – ABC TOREN – REDERSKAAI 60 - 61

OPENINGSAVOND EN CONCERT

DE ZEILBOOT VAN JACQUES BREL HERLEEFD!

“De zeilboot van Jacques Brel vaart weer uit. Hij is sterk genoeg om terug te keren naar de Marquesas! »

Vijftig jaar nadat de zanger het anker ophaalde voor de Marquesaseilanden, bereidt de “Askoy II” zich voor om opnieuw uit te varen dankzij de vasthoudendheid van twee Vlaamse broers, Piet en Staf Wittevrongel, die hun leven wijdden aan zijn restauratie.


“Alles is nieuw! De roerstand, de lieren, het dek, alles!” zegt Piet Wittevrongel trots, met warrig wit haar en aanstekelijke lach, terwijl hij aan boord klimt. Sinds begin juni wordt de Askoy II uit de hangar gehaald die is uitgeleend door het havengebied van Zeebrugge en staat hij onder de grijze lucht van de Belgische kust, met zijn blauwe en rode stalen romp en zijn witte hout en witte gouden details. Het wordt gerestaureerd “zoals in de tijd van Jacques Brel”, aangezien Piet en Staf Wittevrongel, twee broers, de oorspronkelijke plannen van de zeilboot opgegraven hebben in de archieven van het Antwerpse Scheepvaartmuseum.


Het enige wat nog restte waren nog wat laatste puntjes op de i in de kajuit en groen licht van de maritieme autoriteiten voordat we weer het water op gingen. “Ik wil geen precieze datum meer geven”, zucht Staf Wittevrongel, zittend in een kantoor vol posters waarin wordt opgeroepen tot “red” Askoy. Het moet gezegd dat het project, dat erg duur was, zich voortsleepte en de deadline meerdere keren werd uitgesteld.


Voor de Wittevrongels is deze boot een familieaangelegenheid. Met veel plezier herinneren zij zich de dag waarop de “Grand Jacques” de deur binnenkwam van het familietuigagebedrijf gelegen in Blankenberge. Het is het jaartal 1974. De zanger komt dan zeilen bestellen voor de boot die hij gekocht heeft bij een Antwerpse architect. “Deze zeilboot kende ik goed, het was destijds de grootste van het land, het vlaggenschip van de Antwerpse jachtclub!”, legt Staf Wittevrongel glimlachend uit. De zanger zal meerdere keren terugkomen om de voortgang van de fabricage van zijn zeil te volgen.


De rest is bekend. Jacques Brel vertrekt samen met zijn dochter France en zijn partner, de Franse actrice Maddly Bamy, voor een driejarige wereldtournee. Maar vanaf de Canarische Eilanden moest hij dringend terugkeren naar België, waar hij een operatie wegens longkanker onderging. Maakt niet uit, hij zet weer koers, Frankrijk verlaat de expeditie en de zanger vervolgt alleen met Maddly Bamy naar de Marquesaseilanden, zijn laatste tussenstop. “Er waren er maar twee, op een boot van 40 ton en 19 meter lang, zonder GPS, zonder stuurautomaat. Om de vier uur moesten ze om de beurt aan het roer staan. Ze hebben een ongelooflijke oversteek gehad”, vertelt Piet.


Als de zanger besluit in Frans-Polynesië te blijven, wordt de boot verkocht aan een stel jonge Amerikanen. “Voor een tiende van de prijs”, specificeert Piet, die vervolgt: “Het zal verschillende keren worden gekocht, gebruikt voor de handel en visserij in de Stille Oceaan, om marihuana te verhandelen, voordat het in een storm terechtkomt en aanspoelt op een strand in Nieuw-Zeeland, waar het veertien jaar lang half onder water en vast in het zand zal blijven! En daar hebben we hem gevonden.”


Het enige overblijfsel dat nog zichtbaar is van de veelbewogen reis van de boot: een volledig verroest stuk van de boeg ligt nu voor de hangar, als souvenir van de reis. In 2008 richtten de Wittevrongels een stichting op om het schip te redden, gingen naar Nieuw-Zeeland, organiseerden de ontzanding en slaagden er vervolgens in een containerschip te vinden dat ermee instemde de Askoy II te repatriëren naar het land van herkomst, België.

De renovatie is een nieuw epos. Het vordert langzaam, afhankelijk van lokale scheepswerven die bereid zijn een helpende hand te bieden en van vrijwilligers die bereid zijn zich in te zetten voor deze droom. Zoals Jean-Bernard Bonzom, een voormalige technicus die met pensioen ging bij Dassault: “De boot zal sterk genoeg zijn om terug te keren naar de Marquesas! Ik ben er drie jaar mee bezig geweest en ik zie het einde al voor me”, zegt hij enthousiast. De tijd dringt: op 84-jarige leeftijd droomt Staf Wittevrongel ervan om aan boord te kunnen varen. “Voor mij zal de oversteek naar de Marquesas zeker te lang zijn. Maar ik wil het testen in de Noordzee, tot in Antwerpen, Amsterdam of Le Havre!”


De zeilboot, inmiddels erkend als nautisch erfgoed door het Vlaamse Gewest, heeft al een plaats gereserveerd in de haven van Zeebrugge waar ze bezocht kan worden. “Voor mijn broer gaat het om het behoud van het Belgische maritieme erfgoed. Ik, ik werd getekend door de liedjes van Brel. En ik wil zijn muziek en zijn ideeën doorgeven aan nieuwe generaties”, legt Piet Wittevrongel uit. Terwijl hij in de cabine zit, klinkt hij met een sterk Nederlands accent. Laat me niet in de steek terwijl ik op een oude gitaar tokkel, die, zo verzekert hij, toebehoorde aan de Grand Jacques.


20€ p.p.: CONCERT: ZATERDAG 4 MEI – 19.00 uur – ZEEBRUGGE – ABC TOREN – REDERSKAAI 60 – 61

Tickets

  • ASKOY II-CONCERT

    € 20,00
    +€ 0,50 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Share this event

bottom of page