top of page

Evenement

wo 09 nov

|

Brussel

FRIDA KAHLO / ISABELLE de BORCHGRAVE & RECHTSHUIS

Een exclusief dagje Brussel, met bezoek aan de tentoonstelling Frida Kahlo van Isabelle de Borchgrave en rondleiding in het Justitiepaleis

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
FRIDA KAHLO / ISABELLE de BORCHGRAVE & RECHTSHUIS
FRIDA KAHLO / ISABELLE de BORCHGRAVE & RECHTSHUIS

Uur en locatie

09 nov 2022, 11:15 – 17:00

Brussel, Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel, België

Over dit evenement

FRIDA KAHLO EXPO EN RECHTSGEBOUW BEZOEK

Een mooie dag met een bezoek aan de   Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van de prachtige tentoonstelling van Isabelle de Borchgrave "Miradas de Mujeres" gewijd aan Frida Kahlo en die een dialoog belicht tussen twee vrouwen die nog nooit leerde kennen.

Na de lunch in een typisch Brussels restaurant in de Marollen, nemen we de lift voor een rondleiding door het Justitiepaleis, een waar “monument”, in elke betekenis van het woord, van het Brusselse erfgoed...

De dag zal rond 17.00 uur eindigen. Het aantal deelnemers is beperkt tot 15 personen.

OVER DE FRIDA KAHLO-TENTOONSTELLING VAN ISABELLE de BORCHGRAVE

Miradas de Mujeres (Glances of Women) is een tentoonstelling die de blik van kunstenares Isabelle de Borchgrave op Frida Kahlo belicht. Miradas de Mujeres eert een dialoog tussen twee vrouwen die elkaar nooit hebben ontmoet – de eerste werd kort voor de dood van de tweede geboren – maar die niettemin een liefde voor stoffen, patronen en kleuren delen; een vrouwenperspectief op wat de rol van de kunstenaar in de samenleving vertegenwoordigt.

Isabelle de Borchgrave deed er bijna drie jaar over om Miradas de Mujeres te creëren, een gigantisch werk met de hand geschilderd, waarvoor meer dan 4 kilometer papier en karton nodig was om jurken, tapijten, meubels, bomen en andere elementen te maken die het unieke universum van Frida Kahlo nabootsen en haar huis, de Casa Azul (het blauwe huis).

De installatie die op de begane grond van de "Patio" wordt gepresenteerd, laat bezoekers door de woonkamer, het atelier, de keuken, de kleedkamer of de tuin wandelen; belooft een unieke, trompe l'oeil ervaring van de wereld van Frida Kahlo. Ver weg van het beeld van lijden en pijn, gekoppeld aan de handicap van het Mexicaanse icoon, concentreert Isabelle de Borchgrave zich hier, door middel van kleur, op de levensvreugde van de kunstenaar, die in haar rol als vrouw kunstenares heeft bereikt , en cultureel icoon, om ontberingen te overstijgen.

Om de ervaring compleet te maken en in de Mexicaanse sfeer te blijven, nam Isabelle de Borchgrave bezit van een aangrenzende ruimte (de Patio +2) om een altaar van de doden te creëren, een fundamenteel onderdeel van het feest van de doden – El Dia de Los Muertos – die bestaat uit het oprichten van een altaar in iemands huis ter ere van een of meer overleden leden van de familie. Een explosie van kleuren, bloemen en overvloedige patronen, zoals deze voorouderlijke traditie die synoniem staat voor gezelligheid.

De tentoonstelling nodigt het publiek dus uit om in het vrolijke universum te duiken dat volledig uit papier is gemaakt door Isabelle de Borchgrave, en zich te laten inspireren door de vrijgevigheid van deze hedendaagse kunstenaar wiens creatieve praktijk resoluut onvergelijkbaar blijft.

OVER DE RONDLEIDING VAN HET RECHTSGEBOUW

Het gerechtsgebouw is een geval apart, een echt “monument”, in elke zin van het woord, van het Brusselse erfgoed... Dit gigantische gevaarte is groter dan de Sint-Pietersbasiliek in Rome! Bij de bouw van het gebouw is de bedoeling duidelijk: er wordt alles aan gedaan om indruk te maken, zowel van buiten als van binnen. Het gerechtsgebouw, een symbolische plek met een zware geschiedenis, is gebouwd op de voormalige "Mont des Gallows", waar in de middeleeuwen veroordeelden werden geëxecuteerd. Volgens de legende zou de beroemde dokter Vesalius daar in de 16e eeuw 's nachts lijken stelen om het menselijk lichaam te bestuderen...

Het is een van de meest indrukwekkende monumenten in Brussel en biedt een adembenemend panorama over het lager gelegen deel van de stad. Het is het werk van Joseph Poelart, die de internationale wedstrijd won die in 1860 door de Belgische regering was uitgeschreven. De inhuldiging van het paleis vindt plaats op 15 oktober 1883, 4 jaar na de dood van de architect.

Aanbeden door sommigen, gehaat door anderen, heeft dit faraonische werk een bruikbare oppervlakte van 40.000 m²; de koepel is 100 meter hoog en bevat meer dan 250 gebouwen, waaronder 27 indrukwekkende rechtszalen!

Tijdens een bezoek aan het gerechtsgebouw kom je meer te weten over zijn kleurrijke geschiedenis, maar ook over de architectuur van het gebouw, de kunstwerken die erin staan of zelfs over het Belgische gerechtelijk apparaat.

Tickets

  • FRIDA KAHLO & RECHTSGEBOUW

    DIT TICKET IS INCLUSIEF BEZOEKEN, GIDS, LUNCH EN DRANKEN

    € 100,00
    +€ 2,50 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Share this event

bottom of page