top of page

Evenement

zo 09 okt

|

Bezuinigingen

SLEPEN JACHT NAAR VERSCHULDIGING

Exclusieve dag voor een paar bevoorrechte mensen

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
SLEPEN JACHT NAAR VERSCHULDIGING
SLEPEN JACHT NAAR VERSCHULDIGING

Uur en locatie

09 okt 2022, 10:00 – 15:00

Bezuinigingen, 4525 Bezuinigingen, Nederland

Over dit evenement

Van oktober tot april komen de leden van de Drags de Gand-kring elke zondagochtend bijeen op het jachtterrein. Ze ontmoeten elkaar in de vier hoeken van België: van de kust tot aan de onderkant van de laars van Henegouwen, over de Nederlandse grens, wat het geval is op zondag 9 oktober in de regio Retranchement._cc781905- 5cde-3194-bb3b-136bad5cf58d_

De kring telt veertig leden, die in het jachtseizoen vijfentwintig uitstapjes per jaar maken. Maar hier, geen bloed of doden. De Royal Drags van Gent, die iets meer dan honderd jaar geleden werd opgericht, toont een diep respect voor de natuur en het dierenrijk. Deze Belgische kring heeft nooit jacht met honden beoefend, ook niet toen dat nog toegestaan was in ons koninkrijk. Sinds het begin heeft de cirkel alleen "Drag Hunting" beoefend: jacht op kunstaas. Het doelwit is dus geen levend dier, maar een bewegend aas, vastgemaakt aan een paard en met de geur van een vos, om de "neus" van jachthonden te prikkelen.

Deze honden zijn vijftig in getal. Dit zijn Engelse jachthonden. Ze hebben het kunstaas niet gezien maar volgen het op geur en reizen hiervoor tot wel vijfentwintig kilometer in het bos tijdens elke jachttocht. Ze geven stem wanneer ze het aas zien. En als ze het hebben weten te vangen, worden de honden beloond met een stuk vlees. Maar van een martelsessie of zelfs maar een slachting is hier dus geen sprake. De sport is schoon en vlekvrij. 

De honden worden begeleid door Arty Seynaeve, die ook het fokken van jachthonden beoefent en ook de rol speelt van "Meester", degene die de ruiters verzamelt en aanstuurt tijdens het jachtgezelschap. En op de ruggen van de paarden zijn er grote paardensportspecialisten, van wie sommigen zelfs wedstrijd hebben beoefend. Anderen zijn deskundige jagers. En ze doen allemaal mee aan Drag Hunting-spellen voor het plezier om midden in de natuur te rijden en precies een pad te volgen dat vaak moeilijk te volgen is. 

De "gentleman"-geest wordt versterkt door het dragen van een uniform. Een outfit die, als eerbetoon aan de ouderen, niet is veranderd sinds het ontstaan van de cirkel. Omdat tradities gerespecteerd worden...

Sleepjacht ("slepen" betekent "slepen") werd in het begin van de 19e eeuw in Engeland uitgevonden en diende als training voor de Royal Military Cavalry. Het is een kwestie van een roedel honden een olfactorisch spoor laten volgen, via een countryparcours dat de deelnemers te paard een sportieve uitdaging moet bieden, vergelijkbaar met een cross-country evenement. Het kunstaas is gemaakt van een mengsel dat van oudsher bestaat uit een anijsoplossing en dierlijke resten (zoals slachtafval of uitwerpselen), zelfs als sleepliefhebbers tegenwoordig beweren een volledig kunstmatige oplossing te gebruiken. De geur wordt zo'n twintig minuten voor de start door een bediende van de crew verspreid over verschillende routes van in totaal 20 tot 30 km. De pracht en praal en de sociale codes rond deze praktijk zijn hetzelfde als jagen met honden. Het is een hobby die een echte traditie heeft.

Er is momenteel slechts één sleepploeg in oefening in België: die van de Seynaeves, de Koninklijke Drag van Gent.

Op zondag 9 oktober ontmoet de Royal Drag van Gent om 10 uur enkele geprivilegieerden van de Zclub om per auto dit evenement te volgen dat plaatsvindt in de omgeving van Retranchement en wordt gevolgd door een mossel- of solettelunch (geef uw keuze per e-mail naarinfo@zclub.be)

Deelname kost €80 per persoon. Jacht outfit. Beperkte zitplaatsen. De ontmoetingsplaats wordt u later meegedeeld.

Tickets

  • SLEPEN JACHT

    € 80,00
    +€ 2,00 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Share this event

bottom of page