top of page

Evenement

di 29 nov

|

Elsene

"STUKKEN IN DIALOOG" CONCERT

Een barok instrument in dialoog met een elektronisch instrument: een echte zintuiglijke ervaring

De inschrijvingen zijn gesloten
Zie andere evenementen
"STUKKEN IN DIALOOG" CONCERT
"STUKKEN IN DIALOOG" CONCERT

Uur en locatie

29 nov 2022, 19:30

Elsene, Rue Borrens 32, 1050 Elsene, België

Over dit evenement

“STUKKEN IN DIALOOG”

Met composities en elektronica van Gilles Doneux

Christophe Morisset composities en slang

Neem een grote zaal met een galmende akoestiek, zoals deHedendaagse kunst  Brussels, stop er een zeldzaam instrument uit de barok in, zoals de slang, en sluit het aan op een computer. Dompel jezelf onder in een tijdloze klankruimte tussen oude en hedendaagse muziek waar klanken worden geboren, leven maar niet meer helemaal lijken te verdwijnen. Door in interactie te spelen, biedt dit trio architectuur / akoestisch instrument / elektronisch instrument je een heel fijne zintuiglijke ervaring, soms op het randje van de stilte, als een manier om de herinnering en de verbeelding van de plek op te roepen door middel van geluid.

Dit dialoogproject is een oproep tot een herinnering en zintuiglijke reactivering van een plek. Dit ongekende geluidsmoment is opgebouwd in een dialoog tussen de elektronische composities van Gilles Doneux en eenvoudige gezangen uit de 17e en 18e eeuw, herzien door Christophe Morisset ("Kyrie" uit de koninklijke mis van Henry Dumont, "agnus dei" uit een requiemmis ook als een "o salutaris" anonieme stukken uit de imbertijnse bibliotheek van Carpentras, Frankrijk).

De elektronische muziek in dialoog met de slang en de eigenaardige akoestische weerkaatsing van de plek biedt klankverlengingen, vraagt zowel om een eigentijdse resonantie maar ook om een introspectie van het geluidsmateriaal zelf. Deze geluidspersistentie verlengt de tijd   om de luisteraar in een ruimte-tijd   te brengen die gewoonlijk weer in stilte opgaat zodra de energie van de nagalm is gedoofd. De rijkdom van de gegenereerde geluiden doet de luisteraar doordringen in tussenruimten aan de rand van de stilte en roept op tot ontdekkingen of herinneringen.

De live of uitgestelde elektronische verwerking van het geluid van de slang via een microfoon in het instrument zelf maakt een werk van distributie mogelijk tussen het akoestische geluid van het instrument en de akoestiek van de plaats. Dit samenspel tussen de akoestische bron   en de quadrafonische diffusie van elektronische muziek genereert een werk van verruimtelijking van de hoofdrolspelers (muzikanten en luisteraars) binnen de plek zelf en dus de akoestiek.

De plaats: gelanceerd in 2012 door een Belgische verzamelaar, dit centrum voor hedendaagse kunst is geen instelling of galerie, maar heeft zichzelf tot taak gesteld om de opkomende artistieke scene in de schijnwerpers te zetten. In het 800 vierkante meter grote art-decogebouw worden conferenties, tentoonstellingen en concerten gehouden. Internationale kunstenaars, opkomend in de hedendaagse kunstscène - Sandra Cinto, Rodrigo Bivar of zelfs Pimentao Diogo - werden er geëerd.

Adres: Borrensstraat 32-34 – 1050 Brussel - Parking op 350m aan het Eugène Flageyplein. Drankje aangeboden

30€ pp Hedendaagse Kunst Brussel

Tickets

  • "STUKKEN IN DIALOOG" CONCERT

    € 30,00
    +€ 0,75 servicekosten
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Share this event

bottom of page